בבקבוקי יין הגודל כן קובע: יינות מגיעים בשלל סגנונות, גדלים ועיצובים שונים של בקבוקים, החל בבקבוקים זעירים ועד הגודל הסטנדרטי אותו כולנו מכירים. וישנם אפילו בקבוקי יין ענקיים. השינוי בגדלים של הבקבוקים החל בסביבות שנת 1,700, אז גילו שהפקק יכול לשמש כחומר איטום ולאפשר ליינות להתיישן או לכל הפחות, לא להתקלקל.
השלב הבא בהתפתחות גדלי וצורות הבקבוקים התרחש לאחר הגילוי המרעיש: בקבוקים גדולים אינם רק נראים טוב אלא שהם גם יכולים לשנות את טעמו של היין! שינוי זה אפשרי בזכות העובדה שבקבוקים גדולים יותר אפשרו ליין להתיישן ולהתפתח לאורך פרקי זמן ארוכים יותר מבקבוקי הזכוכית הסטנדרטיים. כיום זאת עובדה: יין שנשמר בבקבוק בפורמט גדול מתיישן לאט יותר, ואף מפתח מורכבות וניואנסים בהשוואה ליינות שנשמרים בבקבוקי יין קטנים יותר. הבדל זה נובע מכמות האוויר הקטנה יותר השוכנת בין הפקק ליין.
רק כדי להבין – כמות האוויר יכולה לחמצן את היין, לגרום לו להתיישן בטרם עת או להתפתח בקצב איטי יותר.
החיסרון והיתרון של בקבוקי יין גדולים
לבקבוקים גדולים יש יתרון אך גם חיסרון אחד: בגלל הזכוכית העבה שלהם ונפח היין בתוך הבקבוק, ליין בפנים יש פחות סיכוי לחוות שינויי טמפרטורה כך שהיין יכול להזדקן בצורה יותר יציבה. יחד עם זאת, בשל היותם גדולים הם דורשים פקקים בהתאמה אישית שצריך לחתוך ולעצב באופן פרטני. מכיוון שפקק כזה נוצר על ידי אדם יכול להיות שהוא לא יהיה מושלם, מה שיוביל לאיטום לא מושלם. ואם זה המקרה, היין לא יתיישן.
לכל גודל של בקבוק יש שם מיוחד משלו
מעניין לגלות כי רבים מן השמות הייחודים שניתנו לגדלים של בקבוקי יין מבוססים על דמויות מקראיות, או אם לדייק: המלכים והחכמים הגדולים ביותר.
כבר שנים רבות שיין הוא חלק מהתרבות, ההיסטוריה וחיי היומיום שלנו, כך שזה רק חכם לקשר את שמותיהם לעברנו, להיסטוריה שלנו ולמסמכים העתיקים ביותר שידועים לאנושות.
בין השמות של גדלי הבקבוקים:
- ירבעם – המלך הראשון של הממלכה
- מתושלח – הזקן ביותר
- סלמנצר – המלך האשורי
- בלתאזר – אחד החכמים
- נבוכדנצר – מלך בבל
- שלמה – המלך החכם מכל האנשים שבנה את בית המקדש בירושלים
- מלכיזדה – שם של כמה כהונות בדתות שונות, כולל כנסיית ישוע המשיח של קדושי אחרית הימים
הגדלים השונים של בקבוקי יין
יש לציין כי מלבד הגדלים שמצוינים כאן, ישנם גם גדלים נוספים של בקבוקי יין, אך אלו הבסיסיים:
- SPLIT/QUART – בקבוק של כוס יין אחת, 187 מ"ל
- DEMIE – בקבוק של 2 כוסות יין, 375 מ"ל
- STANDART – בקבוק של 750 מ"ל, 4-6 כוסות יין
- MAGNUM – בקבוק של 1.5 ליטר, 8-12 כוסות יין
- JEROBOAM – בקבוק של 4.5 ליטר, 6 בקבוקי יין
- METHUSHALEM – בקבוק של 6 ליטר, 8 בקבוקי יין
- SALAMANSAR – בקבוק של 9 ליטר, 12 בקבוקי יין
בלתאזר למשל כולל 12 ליטר כמות המספיקה ל- 16 בקבוקי יין ונבוכדנצר 15 ליטר שאלו 20 בקבוקי יין!
גם הצורה של בקבוקי היין משתנה מסוג יין אחד למשנהו
מלבד הגדלים שלהם, בקבוקי יין נבדלים גם בצורה שלהם ולא תמיד נראו כפי שהם נראים כיום. בקבוקי יין בורדו למשל מאופיינים עם כתפיים גבוהות וצדדים ישרים, עיצוב אשר עוזר ללכוד את המשקעים. כמו כן עיצובם מאפשר לערום אותם בקלות אחד על השני. בקבוקי שמפניה נוצרו כדי לשפר את הנראות אך גם מסיבות מעשיות יותר, שכן הבקבוקים צריכים להיות חזקים כדי לעמוד בלחצים שמופעלים על ידי היין המבעבע בפנים. יש חברות שאף ייצרו בקבוקי שמפניה מעוצבים בפטנט כדי לגרום לבקבוקים שלהם להתבלט על פני האחרים.
לסיכום לגודל וצורת בקבוקי היין יש משמעות, הן מבחינת הנראות והן מבחינה מעשית. גדלי בקבוקים ועיצובם יכולים בהחלט להשפיע על טעם היין בפנים ולאפשר לו את תנאי השימור והאחסון האידיאליים לאורך השנים.
לחיים…